Δελτίο Τύπου – 40η μέρα απεργία πείνας

Δελτίο Τύπου

Σάββατο, 5 Μάρτη

40η μέρα απεργία πείνας

 

Οι 50 απεργοί πείνας που βρίσκονται στο 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης διανύουν σήμερα την 40η μέρα απεργίας πείνας. Οι απεργοί πείνας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την νίκη, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Εξάλλου όπως λένε «μια ζωή χωρίς αξιοπρέπεια δεν αξίζει να τη ζεις».

Η κατάσταση της υγείας τους βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο. Όπως αναφέρουν στο ιατρικό δελτίο οι γιατροί που από την πρώτη μέρα τους παρακολουθούν, οι απεργοί «παρουσιάζουν συχνά επεισόδια υπογλυκαιμίας και απώλειας συνείδησης, έχουν απωλέσει το 15% της μυικής τους μάζας και συχνά έχουν αδυναμία στην έγερση. Οι σφίξεις τους κυμαίνονται σε επικίνδυνα όρια ( 40 -50),οι μυικοί πόνοι και οι κράμπες είναι σταθερό ενόχλημα, πολλοί έχουν δυσχέρεια στην ούρηση και σημαντικός αριθμός παρουσιάζει επίσχεση ούρων και σοβαρή δυσλειτουργία του εντέρου είτε με επίμονη δυσκοιλιότητα, είτε με υδαρείς κενώσεις. Έλκη στο στόμα και τα ούλα κάνουν δύσκολη ακόμη και την πρόσληψη νερού και άλατος που είναι το μοναδικό μέσο για την διατήρηση τους στη ζωή. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται  στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης 14 άτομα και η ιατρική ομάδα παρακολούθησης εκτιμά ότι πλέον οι βλάβες σε ζωτικά όργανα δεν θα αποφευχθούν εφόσον συνεχίζεται η απεργία πείνας και ο κίνδυνος για την εγκεφαλική τους λειτουργία και για απώλεια ζωής είναι άμεσος.» (ολόκληρο το ιατρικό δελτίο τύπου επισυνάπτεται στο e-mail)

Απάντηση των απεργών πείνας στην πρόταση της κυβέρνησης μετά από τη συνάντηση με τους υπουργούς:

Οι 300 απεργοί πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με χθεσινή ανακοίνωσή τους απέρριψαν ομόφωνα την πρόταση της κυβέρνησης για καθεστώς ανοχής, γιατί όπως δηλώνουν «δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα μας για νομιμοποίηση με ελευθερία μετακίνησης, ανανέωση με βάση την εργασία και όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα που έχουν οι νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Απέρριψαν επίσης το αίτημα του υπουργού Υγείας για μεταφορά τους στα νοσοκομεία λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. «Όπως κάνουμε εδώ και 39 ημέρες, με κρύο και πλημμύρες, συνεχίζουμε την απεργία πείνας στο κτίριο Υπατία και βέβαια υπό τις οδηγίες των γιατρών  μας θα συνεχίσουν να μεταφέρονται στα νοσοκομεία όσοι το χρειάζονται». Τονίζουν ακόμη ότι «για μια ακόμη φορά ότι η απεργία πείνας είναι δικός μας αγώνας, εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις για όλα τα θέματα και απαιτούμε να σταματήσουν τα ψέματα και οι συκοφαντίες». (Αυτούσια η ανακοίνωση των απεργών επισυνάπτεται στο δ. τύπου)

 

Συνάντηση φορέων της Θεσσαλονίκης

Χθες εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν μετά από πρόσκληση της διοίκησης του ΕΚΘ προκειμένου να συμβάλλουν στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας λύσης που να ικανοποιεί τα αιτήματα των απεργών προτού είναι πολύ αργά. Στην ανακοίνωσή τους τονίζεται ότι υπάρχει ήδη το νομοθετικό πλαίσιο για την νομιμοποίηση των μεταναστών και ότι σε μια εποχή κρίσης τα αιτήματα των απεργών πείνας αφορούν τη νομιμότητα. Καλούν επίσης την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε συνάντηση με τους απεργούς πείνας έτσι ώστε να εξευρεθεί λύση γιατί το ορατό πλέον ενδεχόμενο απώλειας ανθρώπινης ζωής θα είναι πολλαπλά καταστροφικό όχι μόνο για τους απεργούς αλλά για όλη την κοινωνία. Από τη συνάντηση αυτή αποδεικνύεται ότι η οργανωμένη κοινωνία βρίσκεται στο πλευρό των απεργών και ζητά την νομιμοποίηση τους ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει ότι δεν το βλέπει. (Ολόκληρο το κείμενο των φορέων επισυνάπτεται στο δ.τυπου. )

 

Χθες πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη από την «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους τριακόσιους απεργούς πείνας στην Ελλάδα» και από «την Πρωτοβουλία Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στο Παρίσι» στο ελληνικό προξενείο στο Παρίσι προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των 300 μεταναστών απεργών πείνας και να ζητήσουν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών.

Όμαδα Τύπου Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

allilmap.wordpress.com

 

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: