Δελτίο Τύπου – 38η μέρα απεργία πείνας

Δελτίο Τύπου

Πέμπτη 3 Μάρτη

38η μέρα απεργία πείνας

Οι 50 απεργοί πείνας που στεγάζονται στο Εργατικό Κέντρο διανύουν σήμερα την 38η μέρα απεργία πείνας. Η υγεία τους βρίσκεται σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Καθημερινά όλο και περισσότεροι απεργοί πείνας μεταφέρονται σε νοσοκομεία της πόλης με λιποθυμικά και υπογλυκαιμικά επεισόδια. Η απώλεια της μυϊκής τους μάζας ανέρχεται στο 15% και τα συμπτώματα υπότασης, υπογλυκαιμίας και οι μυϊκοί πόνοι γίνονται ολοένα και πιο βασανιστικά. Σήμερα έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής τέσσερις απεργοί πείνας ενώ συνολικά 16 νοσηλεύονται.

Οι δηλώσεις στήριξης στον αγώνα τους έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης Συκεών στη χθεσινή του συνεδρίαση εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας «οι οποίοι διεκδικούν τις αυτονόητες συνθήκες μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης και εργασίας». Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του τονίζεται ότι «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα τους και στηρίζουμε τον αγώνα τους για νομιμοποίηση, κοινωνική ένταξη και ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα με τους Έλληνες εργαζόμενους. Οι αρμόδιοι ελληνικοί και ευρωπαϊκοί φορείς θα πρέπει να αναλάβουν τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να δοθεί διέξοδος στην κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας, ανάμεσά τους και οι απεργοί πείνας.»

Επιπλέον το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο Παπανικολάου εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των απεργών πείνας καλώντας την κυβέρνηση «να προχωρήσει στη νομιμοποίησή τους, αποσυνδέοντας την ανανέωση της άδειας παραμονής τους από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων, σε συνθήκες μάλιστα καλπάζουσας ανεργίας, ώστε να μην μεταπίπτουν από το καθεστώς της νομιμότητας στο καθεστώς της παρανομίας, εξαιτίας της απροθυμίας των εργοδοτών τους να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές»

Μηνύματα αλληλεγγύης έρχονται καθημερινά και από το εξωτερικό. Πριν λίγες μέρες η «Austrian Root Organisation of Homeless Initiatives BAWO» με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι στηρίζει τα αιτήματα των απεργών πείνας για νομιμοποίηση καλώντας την κυβέρνηση της Ελλάδας καθώς και όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να προσφέρουν στήριξη σε όλους τους ανθρώπους που στερούνται την πατρίδα τους, τα δικαιώματά και την ασφάλειά τους.
Δράσεις αλληλεγγύης

Σήμερα διοργανώνεται μετά από κάλεσμα τόσο των ίδιων των απεργών όσο και της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης διαδήλωση η οποία θα ξεκινήσει στις 6μ.μ. από το άγαλμα Βενιζέλου.

Ομάδα Τύπου της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Allilmap.wordpress.com

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: