ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ ΑΠΘ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ

Τετάρτη 16/02/2011

Μέσα από  το  παρόν ψήφισμα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Διδακτόρων του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον αγώνα των  300 μεταναστών – εργατών,  απεργών πείνας  (50 εκ των οποίων βρίσκονται στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης) και καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση των καθεστωτικών ΜΜΕ που τήρησαν και τηρούν από την πρώτη στιγμή στον αγώνα τους.

Ο αγώνας των μεταναστών – απεργών πείνας μόνο κοινός μπορεί να είναι με τον αγώνα που καλείται  να διεξάγει στις μέρες μας  ολόκληρη η κοινωνία δεχόμενη τη συντονισμένη επίθεση στα δικαιώματα που με αίμα και εξεγέρσεις είχε κατοχυρώσει ως τώρα.  Ο αγώνας τους ακόμη, αποτελεί μάθημα ζωής , αγώνα και αξιοπρέπειας για όλους μας, που με θαυμασμό παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή το θάρρος, την περηφάνια τους και την ακούραστη αγωνιστικότητα και ενότητα που τους διέπει.  Ένας τέτοιος κοινωνικός αγώνας είναι και ο σκληρός αγώνας των μεταναστών- απεργών πείνας που ήρθαν στη χώρα μας από πολέμους, δικτατορικά καθεστώτα, χώρες που οι αποικιοκράτες και ο σύγχρονος Δυτικός Κόσμος  αφαίμαξε, αλλά και που σύντομα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που επιφέρει η εκμετάλλευση της φύσης από τις παγκόσμιες πολυεθνικές  στις φτωχές προς εκμετάλλευση χώρες τους θα τους οδηγήσουν και πάλι μαζικά στο κατώφλι μας.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι κομμάτι της κοινωνίας μας, ζουν και εργάζονται εδώ και τόσα χρόνια υπό το γκρίζο  καθεστώς μεταξύ της παρανομίας και της νομιμότητας. Όταν τους εκμεταλλεύεται το κράτος και  τα αφεντικά για ένα κομμάτι ψωμί είναι χρήσιμοι και όταν παύει να τους χρειάζεται πια, είναι παράνομοι  και πρέπει να τους εκδιώξει  ή να ορθώσει μπροστά τους ένα τείχος μίσους. Τους ονομάζει λαθραίους και παράνομους για να ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών της κρίσης σ’ αυτούς  συγκαλύπτοντας μεθοδευμένα και με τη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ή Παραπληροφόρησης;)τις λαμογιές και επίσημες παρανομίες εις βάρος του λαού, που οδηγεί στην εξαθλίωση.  Γνωρίζουμε πως η κοινωνία παλεύει αυτή τη στιγμή με μύρια καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν, ωστόσο σε λίγο λόγω αυτών, μεγάλο κομμάτι της, τα παιδιά της, εμείς οι νέοι που βρεθήκαμε άνεργοι εν μία νυκτί και που προσπαθούμε να επιβιώσουμε καθημερινά, θα αναγκαστούμε να μεταναστεύσουμε σε άλλες χώρες. Θα ήθελε η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσουμε κι εμείς ως μετανάστες τείχη μίσους και ζωή δίχως αξιοπρέπεια;

Επιστέγασμα της συνεχόμενης αδιαφορίας του κράτους και της επικοινωνιακής προπαγάνδας μέσω στρατευμένων ΜΜΕ ήταν η διατήρηση μιας ανεφάρμοστης και καταδικαστέας μεταναστευτικής πολιτικής που επιδείνωνε και μεγάλωνε με γεωμετρική πρόοδο ένα τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα.

Τα φερέφωνα-παπαγαλάκια των καθεστωτικών ΜΜΕ σε συνεργασία με το κράτος  και φιλοξενώντας  καθημερινά στα πάνελ τους τις μισαλλόδοξες άναρθρες κραυγές των ακροδεξιών μαϊντανών, μεθόδευσαν τον αποπροσανατολισμό της κοινής  γνώμης από την πραγματική διάσταση  του μεταναστευτικού προβλήματος. Αυτού, που οδήγησε τους μετανάστες στον έσχατο αγώνα της απεργίας πείνας, θέτοντας την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο, αφού πρόκειται για μια ζωή δίχως αξιοπρέπεια. Με τον ίδιο τρόπο δεχτήκαμε μέσα από τις οθόνες των τηλεοράσεων ένα «θέατρο του παραλόγου». Παρακολουθούμε τα κοράκια των ΜΜΕ που καμία σχέση δεν έχουν με δημοσιογράφους που υπηρετούν την κοινωνία και ασκούν το λειτούργημα της ενημέρωσης σε αυτήν, να κανιβαλίζουν τις ζωές αυτών των ανθρώπων, να μεταφέρουν την εικόνα της εξαθλίωσης και της κακομοιριάς θέτοντας τον αγώνα τους σε κίνδυνο και ουσιαστικά καλώντας τις κατασταλτικές δυνάμεις να τους μαζέψουν,  χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του ασύλου της Νομικής.

Εδώ είναι απαραίτητος ένας διαχωρισμός. Δεν μπορούμε παρά να σταθούμε μπροστά στις ελάχιστες εκείνες φωνές, που συχνά με πολλές πιέσεις από την εργοδοσία τους, δίνουν τη μάχη για μια πραγματικά ανεξάρτητη και έγκυρη ενημέρωση, τόσο σε αυτό όσο και σε άλλα ζητήματα. Αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η κεντρική εικόνα της «ενημέρωσης» περνά από πολλά κανάλια και πολλές πύλες, τα οποία επιτρέπουν σε συγκεκριμένες μόνο αντιλήψεις να εκφραστούν, ωθώντας τους συναδέλφους σε αυτολογοκρισία, και επιβραβεύοντας όσους εκφράζουν την κυβερνητική αντίληψη (που στο συγκεκριμένο θέμα ταυτίζεται με την αντίληψη και της «αξιωματικής αντιπολίτευσης»). Στο συγκεκριμένο ζήτημα, γίναμε όλοι μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης, και διαστρέβλωσης του αγώνα και των αιτημάτων. «Δημοσιογράφοι» και τηλεοπτικά ονόματα χρόνων προσποιούνταν ότι δεν έχουν ιδέα για την απεργία πείνας, παρουσιάζοντας στο κοινό ότι δήθεν οι μετανάστες κατέλαβαν τη Νομική Σχολή μέχρι να νομιμοποιηθούν, καταστρατηγώντας έτσι κάθε έννοια δεοντολογίας και ηθικής, προς χάριν της δημιουργίας ενός κλίματος μίσους. Από αυτό το κλίμα, ο μόνος ωφελημένος είναι η κυβέρνηση η οποία έχει αποφύγει για την ώρα την κατακραυγή, για την επιλογή να αφήσει 300 ανθρώπους να αργοπεθαίνουν.

Όμως καμιά τηλεόραση και κανένας εντεταλμένος κονδυλοφόρος του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης δε μπορεί να στηλιτεύσει με τέτοια ευκολία την έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου που από τις μέρες του Πολυτεχνείου ως και σήμερα φιλοξενεί στα αμφιθέατρα την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και προσφέρει την ασυλία του  στους κοινωνικούς  αγώνες, σε όλους όσους παλεύουν για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ  300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ- ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ:

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

Advertisements

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: